Finn szauna

szauna

Finnországban a szauna több, mint 2000 éves múltra tekint vissza és mind a mai napig a finn kultúra szerves része. A szauna fejlődése az eredeti földszaunától egészen napjaink kabinszaunájáig felépítésében számos változást eredményezett, a szauna működésének alapelve azonban a mai napig változatlan maradt. A finn szauna, amely egyesíti a római hőlégfürdő és a török gőzfürdő elemeit, hűen elkíséri a finneket, bárhol is járnak a világban. Finnországban a több, mint két millió szauna léte ezt jól bizonyítja és igazolja annak északi rokonainknál betöltött rendkívüli szerepét.

A szaunázás előnyei

Relaxáció, stressz-űzés és súlycsökkenés

Az egyik fő indok, amiért előnyös szaunázni, az, hogy a gőzben ülve kitűnően formában tarthatjuk testünket. Tanulmányok bizonyítják, hogy rendkívül előnyös, ha legalább egy héten egyszer alaposan megizzadunk, és azt, hogy a szaunázás pillanatnyilag megnöveli testünk hőmérsékletét, gyakorlatilag pillanatnyilag lázasak leszünk. Tudta, hogy ezenkívül számos jótékony hatása van még a forróságban, láthatatlan gőzben fürdőzésnek?

A szaunázás jobb egészséget és vitalitást eredményez

“A szauna a szegény ember orvossága”- tartja a tradicionális finn közmondás. A finnek már évekkel ezelőtt megfigyelték, hogy szaunázással testünk természetes lázat produkál, mely láz lehetővé teszi, hogy testünk aktiválja védelmi rendszerét a potenciális betegségek ellen. Egészségünknek és immunrendszerünknek kifejezetten jót tesz a forró szauna és hideg zuhany kombinálása.

Méregtelenítsen!

Az izzadás és a láz testünk csodaszerei. A képlet egyszerű: növelje teste hőmérsékletét, annak érdekében, hogy megelőzze a betegségeket, és egészségesebb legyen, aztán szó szerint izzadja ki a káros anyagokat!

A szaunázás nemcsak bőrünk pólusaira van jótékony hatással, ezzel a módszerrel ugyanis a szervezetünkben található összes káros anyagtól hatékonyan megszabadulhatunk.

Javítsa vérkeringését!

Egy másik hatása a vérkeringés javulása (mivel kitágítja a véredényeket), az orvosok arra is rájöttek, hogy a szaunázás a szívbetegekre is jó hatással vannak, és gyakran írtak elő ún. termálterápiát a betegeiknek (60 °C fokon). (Olvassa el a „Száraz szaunák jótékony hatásai cikkünket is!”)

Íme néhány jótékony hatás, melyeket a szaunázás következtében ön is megtapasztalhat:

  • Élénkebb vérkeringés
  • Méregtelenítés
  • Erősebb immunrendszer
  • Jobb ellen állóképesség a betegségeknek és egyéb fertőzéseknek
  • Izom-és ízületi fájdalmak rövid távú enyhülése, még az ízületi gyulladástól szenvedők esetében is
  • Javult ízületi mobilitás
  • Ideiglenes enyhülés az asztmásoknak és hörghurutban szenvedőknek
  • Stressz-mentesítés és relaxáció
  • Tisztulás, tisztább bőr
  • Hatékonyan csökkentheti az étvágyat

Továbbá megszüntetik a helytelen életmód okozta betegségek tüneteit, például cukorbetegség, érelmeszesedés, elhízás, magas vérnyomás.

A testnek és a szellemnek is jó

Nagy előnye a szaunázásnak, hogy jó hatása van egészségünkre, illetve hatásos mindenféle betegség ellen. Kutatók szerint legtöbbször (az esetek több mint 75 százalékában) a stresszre vezethető vissza a megbetegedés, például hátfájás, mellkasi fájdalmak, szorongás, álmatlanság, fejfájások, depresszió. A szauna megoldást jelenthet mindezen betegségekre Fogyjon le a szauna segítségével!

A szaunázás egy kevésbé ismert hatása, hogy a relaxáció e formája közben még fogyhatunk is. Mindannyian tudjuk, hogy a stressz lehet az egyik oka annak, amiért többet eszünk a kelleténél; tanulmányok kimutatták, hogy ha tovább szaunázunk, akkor akár 500 kalóriát is elégedhetünk, ez annyi, amit 3 mérföldnyi futással égetnénk el.

Napi 15 perces szaunázással ön is megtapasztalhatja a fent említett előnyöket.

Aki csökkenteni akarja a feszültséget, az bátran vegye igénybe a szaunát. A szaunában száraz a levegő, ezt a testünk egész jól bírja, sokkal jobban, mint a nagy páratartalmú gőzszobát. Persze, mindenkinek más a tűrőképessége, ezért vannak, akik magasabb hőmérsékletet bírnak, vagy tovább maradnak a szaunában. A legtöbben 15 percre esküsznek annak érdekében, hogy szert tegyenek a szaunázás jótékony hatásaira. Meglátja, alig várja majd, hogy hetente többször szaunázzon és élvezze a relaxációt.