Bowling

bowling

A bowling egy színes, látványos és roppant nagy népszerűségnek örvendő sport, emellett pedig az egyik legrégebbi játék a világon. A bowling az ókori Egyiptom bölcsőjéből – i. e. 3200-ból – származik, akár a papirusz vagy az öntözéses földművelés. Erre a bizonyíték, hogy régészek egy piramis aljában a mai golyókhoz és bábukhoz hasonló eszközöket találtak.

Európába Babilónia közvetítésével az ókori Róma hozta el a játékot. A bowling azon formáját, melyet ma is játszunk, először egy Londonról szóló könyvben említették, melyet több mint 800 éve írtak. Eszerint a sportág szabadtéri játék volt, melyet elsősorban nemesek játszottak. Az első fedett pályás bowling 1445-ből származik, szintén Londonból. Más elmélet szerint a modern játék Németországban alakult ki i. sz. 300 körül. Ez nem szórakozás volt, hanem a korai keresztények megtisztulási szertartásának szerves része. A hollandok verziójában – amelyben a kilenc bábut gyémánt alakban állították fel – az volt a cél, hogy csak a középső bábut döntsék le.

Amerikába az első holland bevándorlók által került a bowling. Itt a szesz- és szerencsejáték-tilalom idején – hogy a játék betiltását elkerüljék – adtak a már meglévő kilenc bábuhoz egy tizediket, és a bábuk felállítását is megváltoztatták háromszög formára.

A mai napig így játszuk a játékot.

A bowling szabályai

A bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani. Lényege, hogy tíz mezőt kell teljesíteni, és egy mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha a bábukat egy gurításból letaroljuk – ezt nevezzük strike-nak -, akkor a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat – ez a spare -, csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban a pontszámokhoz.

Ha nem sikerül két dobásból sem levinni az összes (10) fát, akkor a ledobott fák száma adja a mező értékét. Spare-nek hívjuk (jele: /), ha két dobásból visszük le a 10 bábut (fát). E mezőhöz az ezt követő gurítás eredménye adódik hozzá. Strike-nak nevezzük (jele: X), ha az első gurításra ledöntjük mind a 10 bábut. Ilyenkor elmarad a második gurítás. E mezőhöz a következő két gurítás eredménye is hozzáadódik. Ha egy játékos a 10. mezőt is hibátlanul teljesíti, akkor ezt követően kap még egy ún. “bónuszdobást”, mely spare esetén egy, strike esetén pedig plusz két dobást jelent. A maximális, 300-as eredményt úgy lehet elérni, hogy a lehetséges 12 kezdő dobás mindegyike strike! Magyarországon a hivatalos egyéni csúcs jelenleg 299 fa.

Splitről beszélünk akkor, ha az első gurítás után különlegesen nehéz, vagy egyáltalán nem vehető állás marad fenn. Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba érkeznek.