Squash

squash

A fallabda vagy squash (ejtsd: szkvas) a teniszben használatoshoz hasonló ütőkkel és gumilabdával, erre a célra kialakított teremben játszott sportág. Általában két játékos játssza, de páros mérkőzések esetén négyen vannak a pályán. A pálya 9,75 m hosszú és 6,4 m széles.

Remek kikapcsolódás, és átmozgatja mindenedet.

A FALLABDA SZABÁLYAI

Adogatás

Az adogatást az ütő megpörgetésével kell eldönteni. Ezután az adogató addig adogat – felváltva az oldalakat – amíg pontot szerez.

Az adogatást a szervaboxból kell végrehajtani a főfal középső piros csíkja fölé úgy, hogy az ellenfél teljes nagy területébe essen a labda. A labda visszafelé jövet érheti az oldalfalat és ezt lehet röptézni, illetve pattanás után megütni.

A labda bárhol éri a piros vonalat az rossz ütésnek minősül, az adogató elveszti az adogató jogot, így az ellenfél következik az adogatással.

CSAK EGY ADOGATÁS KÍSÉRLET VAN!

Fontos, ha az adogatás a pálya középső területére ment, illetve az ellenfél az üvegről lejövő labdát a pálya középső területén ütné meg, az adogató nem akadályozhatja – tehát nem léphet be a “T” pontra – illetve a fogadó NEM ÜTHETI MEG!(veszélyes játék miatt!)

Ebben az esetben az adogatást meg kell ismételni.

A szettek 9 pontig tartanak. Amennyiben 8:8 az állás a fogadó döntheti el, hogy a szett 1 pont vagy 2 pont különbséggel folytatódjon. 2 pont különbség esetén 10-nél tovább nem megy a játék. A következő szetteket mindig az előző szett nyertese kezdi.

Szabályos játék

A labda egyszer pattanhat a földön. A labdával az alsó vonal fölött kell eltalálni a főfalat úgy, hogy nem érinti a padlót, és az ellenfél bármely testrészét, ruházatát vagy ütőjét, valamint a labda a pályán belül marad.

A “let”

Az ütő játékost nem szabad akadályozni illetve zavarni a labda megütésében. Ha ez mégis megtörtént, úgy a labdamenetet újra kell játszani.

Zavarás

Az ütő játékosnak minden tőle telhető erőfeszítést meg kell tennie, hogy az ellenfél útjából kikerüljön. Az ellenfélnek látnia kell a labdát és nem akadályozható abban, hogy egyenes úton megközelítse a labdát. A labda megütéséhez megfelelő szabad teret kell biztosítani.

A labda

  • sárga színű:

versenyzőknek, jól játszó amatőröknek

  • kék és piros színű:

kezdő felnőtteknek, gyerekeknek

  • fehér színű:

középhaladó felnőtteknek

Pályafoglalás a 20-214-9122 telefonszámon.